Kroatien – ett av våra favoritresmål

Vi har varit i Kroatien två gånger. Första gången blev det en två veckors vistelse med bas i Zadar och andra gången bodde vi i närheten av världsarvsstaden Dubrovnik. Bägge gångerna har vi varit mycket nöjda med att ta vårt pick och pack och landa i landet vid medelhavet. Här går vi igenom de saker som vi själva gillar allra mest med landet.

Havet, värmen och stränderna

För dig som älskar långsträckta sandstränder ala Thailand så har tyvärr Kroatien inte särskilt mycket att erbjuda. Här är det istället kalkstensklippor som gäller eller klapperstensstränder. Det här är något som vi själva faktiskt gillar och vi tycker att det är väldigt skönt att slippa få sand överallt i kläder och handdukar. Dessutom så blir det så mycket mer spännande att dyka i havet och snorkla då både fiskar undervattensväxtligheten blir mer spännande. Kalkstenen gör också att vattnet blir mer klart.

Ö världen och utflyktsmål

Det finns också mängder att göra utflykter till i detta land som både har en rik historia och en spännande natur. Kroatien har på många ställen en trevlig skärgård att ta en båt till och uppleva vacker natur och många välbevarade (trots kriget) städer som Dubrovnik som bjuder på spännande arkitektur.

Ett tips för dig som gillar vacker natur kan vara att besöka nationalparken Krka som har mycket vacker natur och fina vattenfall.

Om maten och drycken

Kroatien är inte Italien även om de ligger på var sin sida i adriatiska havet. Det finns inte riktigt samma fantastiska matkultur i Kroatien som det finns i Italien men det ligger inte så långt ifrån. Landet bjuder på goda rätter som cevapcici (som köttbullar ala kroatien) och goda lammrätter. Det finns även kroatiens variant på parmaskinka och en hel del fina viner om du letar lite utanför turiststråkens erbjudanden.

Kroatien har helt enkelt väldigt mycket att bjuda på och erbjuda dig som turist. Det är ett härligt land att besöka och väl värt att testa om du inte har varit där tidigare.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *