månadsarkiv: maj 2012

Kroatien – ett av våra favoritresmål

Vi har varit i Kroatien två gånger. Första gången blev det en två veckors vistelse med bas i Zadar och andra gången bodde vi i närheten av världsarvsstaden Dubrovnik. Bägge gångerna har vi varit mycket nöjda med att ta vårt pick och pack och landa i landet vid medelhavet. Här går vi igenom de saker som vi själva gillar allra mest med landet.

Havet, värmen och stränderna

För dig som älskar långsträckta sandstränder ala Thailand så har tyvärr Kroatien inte särskilt mycket att erbjuda. Här är det istället kalkstensklippor som gäller eller klapperstensstränder. Det här är något som vi själva faktiskt gillar och vi tycker att det är väldigt skönt att slippa få sand överallt i kläder och handdukar. Dessutom så blir det så mycket mer spännande att dyka i havet och snorkla då både fiskar undervattensväxtligheten blir mer spännande. Kalkstenen gör också att vattnet blir mer klart.

Ö världen och utflyktsmål

Det finns också mängder att göra utflykter till i detta land som både har en rik historia och en spännande natur. Kroatien har på många ställen en trevlig skärgård att ta en båt till och uppleva vacker natur och många välbevarade (trots kriget) städer som Dubrovnik som bjuder på spännande arkitektur.

Ett tips för dig som gillar vacker natur kan vara att besöka nationalparken Krka som har mycket vacker natur och fina vattenfall.

Om maten och drycken

Kroatien är inte Italien även om de ligger på var sin sida i adriatiska havet. Det finns inte riktigt samma fantastiska matkultur i Kroatien som det finns i Italien men det ligger inte så långt ifrån. Landet bjuder på goda rätter som cevapcici (som köttbullar ala kroatien) och goda lammrätter. Det finns även kroatiens variant på parmaskinka och en hel del fina viner om du letar lite utanför turiststråkens erbjudanden.

Kroatien har helt enkelt väldigt mycket att bjuda på och erbjuda dig som turist. Det är ett härligt land att besöka och väl värt att testa om du inte har varit där tidigare.

Minnen av Shanghai

För nära ett år sedan tog vi vårt pick och pack och reste nästan så långt man kan resa över till andra sidan av jorden. Destinationen var den kinesiska jättestaden Shanghai och målet var att för första gången få uppleva lite mer av det gigantiska landet i öst. Här är några av våra bästa upplevelser i staden och vad vi kan tipsa dig som besöker staden att göra.

Några tankar om förberedelsen inför att åka till Kina

Det kan vara värt att nämna att innan du sätter dig på planet österut så är det viktigt att i god tid ansöka om ett turistvisum. Det finns kinesiska ambassader både i Göteborg och i Stockholm så du kan kontakta dessa (eller besöka dem om du bor i dessa städer) för att skaffa ett visum. Tänk på att detta tar ett tag. Det är även ganska viktigt att fylla i denna ansökan korrekt för att den skall gå igenom. Sök på guider om detta på nätet så får du rätt många bra grundläggande tips.

Vad du kan tänka på i Shanghai och hur du tar dig runt i staden

När du väl är framme i Shanghai så kan det vara bra att tänka på att det visserligen finns kollektivtrafik men att det som turist är mycket enklare att ta sig runt med hjälp av taxi. Det är även mycket billigt att åka taxi i Shanghai. Priset ökar lite hela tiden men när vi var där kostade det 12 yuan i grundtaxa vilket ungefär är 12 kr. Dvs mycket billigt. Innan du sätter dig i en taxi i Shanghai kan det dock vara bra att ha följande förberett:

  • Ha adressen du skall till nedskriven (använd mobilen för att översätta) på kinesiska. Det är nästan inga taxichaufförer som kan engelska.
  • När vi var där så kunde man även se upp med de taxibilar som var röda (hoppas dom är det fortfarande). De är mycket dyrare än de vanliga taxibilarna.

Några populära turistmål i Shanghai

Det finns förstås hur mycket som helst att kolla in när du väl är i Shanghai.  Alla tycker vi väl olika vad som är roligt att göra men några saker som vi själv uppskattade var följande:

  • The Bund – Det går väl egentligen inte att missa den stora strandpromenaden i centrala Shangai. Den är på något vis navet i staden. Men det är ändå ganska maffigt att kvällstid i tropisk värme strosa längs floden och njuta av utsikten mot de gigantiskt höga skyskraporna.
  • TianZeFang – Detta är de små mysiga (och otroligt trånga) konstnärskvarteren i staden. Kul för dig som gillar att strosa runt och shoppa hantverk.
  • Yu Garden – Även denna trädgård och den omgivande gamla staden är ganska svår att undvika som turist. Det är dock väldigt mysigt och trädgården är mycket vacker. Väl värd ett besök.
  • World Financial Center – Detta är förstås en del av det moderna Shanghai men är ändå kul att besöka för dig som gillar höga höjder (492m högt). Det är ett kombinerat hotell, kontor och turistmål som är rätt häftigt.

Lite om säsonger och värme

Det kan som avslutning vara bra att känna till de olika vädersäsongerna i staden. Det är rätt varmt och torrt juni-aug i Shanghai och lite mer behagligt under våren och hösten. Så siktar du på att ha lite mer energi och slippa att svettas alltför mycket kan vår och höst vara bra att sikta in sig på.